Možno nie som doktor, no do lekárne za mnou chodí čoraz viac ľudí, ktorí mi na otázku: Máte nejaké problémy, o ktorých by som mala vedieť? odpovedajú, že majú práve vyššie spomínanú histamínovú intoleranciu, takže nič nemôžu.
Aj farmaceuti sú len ľudia, ktorých v škole všetko nenaučia, a preto je na mne a mojom voľnom čase, aby som si doštudovala všetko, čo môžem niekedy zúročiť. Naviac, histamín...
Možno nie som doktor, no do lekárne za mnou chodí čoraz viac ľudí, ktorí mi na otázku: Máte nejaké problémy, o ktorých by som mala vedieť? odpovedajú, že majú práve vyššie spomínanú histamínovú intoleranciu, takže nič nemôžu.
Aj farmaceuti sú len ľudia, ktorých v škole všetko nenaučia, a preto je na mne a mojom voľnom čase, aby som si doštudovala všetko, čo môžem niekedy zúročiť. Naviac, histamínová intolerancia je dnes tak rozšírená, až ma neprekvapilo, keď ju diagnostikovali aj mojim kolegyniam.
Táto kniha sa skladá z dvoch hlavných častí, a to teoretickej, ktorú nasleduje dlhšia časť s receptami. Ja som sa zamerala hlavne na tú prvú, a druhú dala posúdiť kolegyni, ktorá už čo to uvarila/upiekla.
HIT je skvele spracovaná kniha, ktorá sa do problematiky ponára pomaly a pekne do hĺbky. Začiatok je všeobecný, autor poukazuje na širokospektrálne problémy organizmu, ktoré môžu často evokovať začínajúcu histamínovú intoleranciu.
Niektorí ľudia majú za to, že s takým ochorením sa človek musí narodiť, len sa mu postupne zhoršuje. Bohužiaľ, takto to vôbec nie je.
Naše telo je počas života vystavené mnohým alergénom, s ktorými bojuje rôznymi mechanizmami. Niekedy sa ale k histamínu pridajú ďalší "bojovníci", ktorý oslabia telo natoľko, až sa nevie poriadne brániť. Nazvala by som to "katalyzátorom" nevyhnutného. Tým najhorším v dnešnej dobe, aspoň podľa mňa, je stres. Nielenže vravím z toho, čo som sama videla, ale dáva to zmysel, nakoľko stres nepariamo zvyšuje hladiny histamínu v krvi.
Prečo bolo niekedy oveľa menej ľudí, ktorí trpeli HIT a museli si dávať pozor na všetko, čo zjedli, a brať každý deň antihistaminiká?
Spoiler alert: Moderná doba prináša niekoľkonásobné množstvo stresu.
Táto kniha sa vyjadruje ako k stresu, tak aj k ďalším rizikovým faktorom, ktoré môžu ovplyvniť priebeh histamínovej intolerancie. V knihe som našla dosť zaujímavých a poučných vecí, ktoré by si mali prejsť samotní ľudia trpiaci hit, nielen niekto, kto pracuje v zdravotníctve. Táto kniha je na to ako stvorená.
Autor sa vyjadruje k viacerým vitamínom, minerálom, dokonca aj k probiotikám, a hovorí o ich účinkoch na organizmus ľudí trpiacimi hit. Je fascinujúce, aké účinky na pacientov majú špecifické kmene laktobacilov.
Každopádne, druhá, obšírnejšia časť, obsahuje približne 150 receptov, ktoré sú vskutku konštruované práve pre pacientov s hit, aby sa čo najviac znížil príjem histamínu, ktorý dostávajú do organizmu z potravy.
Ako ale hovorím pacientom, každý organizmus je iný a nie každý musí byť citlivý na dané potraviny v rovnakej miere.
Musím zatlieskať autorovi, pretože sa mu podarilo vytvoriť pozoruhodnú príručku pre ľudí, ktorí vychádzajú od alergológa s jasnou diagnózou: histamínová intolerancia. Toto ochorenie je častokrát zamieňané s obyčajnou alergickou reakciou, a preto by sme si na ňu mali poriadne posvietiť.