EN

Nebezpečné známosti

Choderlos de Laclos, Jana Truhlářová


Jeden z najčítanejších svetových románov, ktorý šokoval kritikou mravov vyšších vrstiev.
Román Nebezpečné známosti už viac ako dve storočia ohuruje čitateľov príbehom rafinovane predstieranej lásky, ktorá je iba vypočítavou hrou. V čase svojho vzniku šokoval otvorenou kritikou mravov vyšších spoločenských vrstiev. Autor v takmer 200 listoch rozpráva príbeh markízy de Merteuil a vikomta de Valmont, ktorí rozdúchavajú city svojich obetí a vzápätí ich odvrhnú. Vykalkulované stratégie však nakoniec zničia oboch konšpirátorov lásky.

Informácie

Jazyk slovenčina
Prekladateľ Zora Sadloňová
Počet strán 480
EAN 9788056639481
Dátum vydania 26.4.2024
Vek od 18
Formát 130x200 mm
Vydavateľstvo Lindeni
Edícia edícia .sk
Hmotnosť 0,56
Typ kniha
Väzba viazaná s papier. poťahom s lam. prebal

Slávny román Nebezpečné známosti francúzskeho spisovateľa Choderlosa de Laclosa z roku 1782 už viac ako dve storočia ohuruje čitateľov príbehom rafinovane predstieranej lásky, ktorá je iba vypočítavou a krutou hrou. Román v čase svojho vzniku šokoval otvorenou kritikou mravov a vzťahov vyšších spoločenských vrstiev.

Autor v takmer 200 listoch rozpráva príbeh dvoch libertínskych šľachticov – markízy de Merteuil a vikomta de Valmont, ktorí rozdúchavajú city svojich obetí, z pomsty alebo iba pre zábavu ich vťahujú do svojich nemilosrdných hier a vzápätí ich odvrhnú. Korením príbehu sú ich neuveriteľne vykalkulované stratégie, aristokratický cynizmus, ale aj veľmi trefná analýza mätúcich citov, ktorá nakoniec zničí aj oboch konšpirátorov lásky.

Jeden z najčítanejších svetových románov pravidelne láka aj filmárov. Po Vadimovej adaptácii s Jeanne Moreau a Gérardom Philipom v hlavných úlohách nakrútil Miloš Forman oceňovaný film Valmont ako mierne komediálnu interpretáciu s Annette Beningovou a Colinom Firthom v hlavných úlohách. Režisér Roger Kumble zase zasadil dej do 20. storočia a obsadil mladé hviezdy Ryana Phillippeho, Sarah Michelle Gellarovú či Reese Witherspoonovú.

Súbory na stiahnutie

pdf Ukážka.pdf

Uživateľská recenzia

Žiadne užívateľské hodnotenia nie sú dostupné.

Vaše hodnotenie

Používateľskú recenziu môžu vkladať len registrovaní užívatelia

 Prihlásiť
Autor knihy
Choderlos de Laclos

Choderlos de Laclos

Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos bol francúzsky spisovateľ. Pochádzal zo starej, ale chudobnej šľachtickej rodiny. Rozhodol sa pre vojenskú kariéru a v roku 1759 sa stal študentom delostreleckej školy v mestečku La Fère. Ako dôstojník francúzskej armády pôsobil na rôznych miestach v Európe. Drsné armádne prostredie nevyhovovalo jeho jemnej povahe a intelektuálnym záujmom. Obdivoval Voltaira a Montesquieua, no jeho najväčším vzorom bol Jean Jacques Rousseau, ktorého dielo Nová Hélo_se (La nouvelle Hélo_se) upútalo Laclosovu pozornosť najviac. Sám začal písať a na premiére jednej z jeho divadelných hier, Ernestine (1777), sa zúčastnila aj kráľovná Mária Antoinetta. Hra však nemala veľký úspech. V roku 1781 požiadal o polročnú dovolenku, aby sa mohol naplno venovať literatúre. Práve v tom čase napísal svoj najslávnejší román Nebezpečné známosti, ktorý vyšiel v marci 1782 a stal sa senzáciou. Len za prvý mesiac sa z neho predalo tisíc kusov, čo bol na vtedajšie pomery nevídaný úspech, v nasledujúcich rokoch bol preložený do niekoľkých svetových jazykov. Autorovi však priniesol skôr negatívnu nálepku amorálneho autora.
Zobraziť profil autora
NAPÍŠTE NÁM